Valentijnsdag is dé dag van de liefde en het perfecte moment om iemand te vertellen hoeveel deze voor u betekent

Maar waar komt die traditie vandaan? 

 

Reeds bij de Romeinen zijn er verhalen over Valentijn , nl de bisschop Valentinius die geloofde in de ware liefde en heidense soldaten liet trouwen met christelijke meisjes terwijl dit verboden was door de keizer Claudius II . De keizer liet hem oppakken en op 14 februari 270 kreeg Valentinus de doodstraf en werd onthoofd. Het enige dat Valentinus achterliet was een briefje voor de dochter van de stadhouder met  daarop stond: ‘Van je Valentijn’.

 

Later werd priester Valentinus heilig verklaard en werd 14 februari uitgeroepen tot feestdag.

 

Maar dé dag van liefde en romantiek op 14 februari stamt van de 14de eeuw. De eerste echte historische vermelding van Valentijnsdag is afkomstig van de veertiende-eeuwse schrijver Geoffrey Chaucer.

 

Hij schreef in zijn ‘Parlement of Foules’ (1382) de volgende zin: "For this was on seynt Valentynes day, Whan every foul cometh ther to chese his mate" 

 

“Want dit was op Sint Valentijns dag, als elke vogel zijn maatje komt kiezen”.

 

Het was in die tijd niet gewoonlijk om openlijk je liefde aan iemand te uiten, maar op 14 februari werd hierop een uitzondering gemaakt. Iedereen kon dan zijn geliefde ongestraft verrassen met een cadeau of brief.

 

Aan het begin van de 19e eeuw sloeg de traditie van Valentijnsdag over op de gehele europese bevolking, doordat het versturen van een kaartje een stuk goedkoper werd.

 

Zo is deze dag verder uitgegroeid tot de dag van de liefde met als symbool het hart en de kleur van de liefde en perfectie , het rood.

 

De etalages van verschillende winkels kleuren dan ook rood!

 

                                                    

 

Een manier om je geliefde te verrassen is het geven van een blijvend cadeau, een leuke attentie zoals een mooi juweel : een ring, een paar oorringen, een armband of hanger met een gravure.

 

 

 

Natuurlijk is het ook de ideale dag om een huwelijksaanzoek met een prachtige ring. 

 

                                           

 

Wil u graag ideeën opdoen? Neem dan zeker eens een kijkje op onze webshop of laat je betoveren door onze Valentijnsetalages waar nog veel meer te zien valt!

 

Kom gerust eens langs.